Studio Lookout
hulpeloos_rotterdam_index.jpg

Hulpeloos Rotterdam

Hulpeloos Rotterdam is een serious game over de sluiting van de Maastunnel. Hiermee krijgen de spelers, het woon-werkverkeer in Rotterdam, een beeld van de gevolgen van deze sluiting voor de hulpdiensten. Door middel van Gamification laten we de spelers reflecteren op hun gedrag in het dagelijks leven en welke gevolgen dit gedrag kan hebben. Allemaal met het doel om bewustzijn te creëren en ze in te laten zien dat zij niet de enigen zijn die last ondervinden van de sluiting van de Maastunnel.

Het spelbord gebaseerd op de kaart van Rotterdam, inclusief alle drukke knooppunten van de stad.

Hulpeloos
Rotterdam

serious game, 2015

 

De Maastunnel in Rotterdam is een belangrijke verbinding tussen het noorden en zuiden van de stad. In de zomer van 2017 werd de tunnel gesloten voor grootschalig onderhoud. Twee jaar lang zal het niet of beperkt toegankelijk zijn voor verkeer. Om verkeersgebruikers bewust te maken van de gevolgen die de sluiting met zich meebrengt, ontwierpen wij een Serious Game.

In Hulpeloos Rotterdam kruipen de gewone weggebruikers in de huid van de hulpdiensten. Deze krijgen de opdracht om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn en eventuele slachtoffers naar het ziekenhuis te brengen. Vanwege de gesloten Maastunnel zal men alternatieve routes moeten gebruiken. Routes die normaal gesproken al voor langere reistijden zouden zorgen, worden nu vaker en heviger belast door het woon– werkverkeer. Hulpeloos Rotterdam laat de verkeersgebruiker reflecteren op de totale situatie, waarbij duidelijk wordt dat zij niet de enigen zijn die last ondervinden van de sluiting van de Maastunnel.

 
 
 
De opdrachtkaarten van verschillende hulpdiensten. Deze laten zien waar de speler naartoe moet gaan en hoe ernstig de situatie is.
 
 
Een overzicht van alle toebehoren. Met onder andere het spelbord, scorebord en de speelkaarten.
 
 
 

Ontwikkeld in samenwerking met: Jessica van der Pol & Mike Stet